Anlita städföretag – Bästa tipsen

Planerar du att anlita ett städföretag för att få hjälp med städning i ditt hem eller på företaget? Idag är det mycket vanligt att använda professionella städfirmor för både kontorsstädning, städning av butik, fastigheter och privata hem. En av de främsta orsakerna till detta är att man helt enkelt inte vill eller orkar lägga tid på städningen själv. Vill du få mer tid över till annat är en städfirma ett mycket bra val. I Sverige finns det gott om seriösa och pålitliga städfirmor som du kan vända dig till och som erbjuder engångsstädningar såväl som återkommande städning med ett fast schema. Du kan vanligtvis själv välja vilken frekvens som passar dig och ditt hem bäst, t.ex. städning en gång i veckan eller städning var tredje vecka för mindre objekt med låg smutsnivå.

Bästa tipsen när du ska anlita städfirma

Innan du ringer in till en städfirma och bokar in din tjänst finns det några saker som är bra att ha i åtanke. Precis som med andra typer av företag är det viktigt att du först jämför marknaden för att på så sätt se vilket företag som passar dig bäst och som kan erbjuda städmoment enligt dina önskemål.

Städtjänster – Vad är det för typ av städtjänster som företaget erbjuder? Finns det kontorsstädning för ditt företag och trapphusstädning för fastigheten? Vad gäller när det kommer till klassisk hemstädning, fönsterputs, flyttstädning eller storstädning av privata hem?

F-skatt och försäkringar – Alla professionella städfirmor ska kunna erbjuda dig en trygg och komplett ansvarsförsäkring. Företaget bör även vara registrerat för F-skatt så att du kan använda RUT-avdraget och sänka dina kostnader med 50 %. RUT-avdraget kan användas av alla privatpersoner som uppfyller Skatteverkets villkor.

Arbetsvillkor – Tyvärr finns det många städföretag som inte erbjuder de bästa och tryggaste arbetsvillkoren för sin personal. Detta är naturligtvis något du inte vill vara med att bidra till. När du ska välja städfirma är det rekommenderat att du kollar upp hur personalen på företaget arbetar. Finns kollektivavtal? Utbildning?

Prissättning – Generellt sett kan man säga att det finns två olika sätt som städfirmor gör sina prissättningar på. De kan antingen ta pris per timme eller så tar de pris per kvadratmeter. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Får du en personal som arbetar lite långsammare kan priset blir onödigt högt. Väljer du pris per kvadratmeter finns oftast mindre flexibilitet i städinstruktionerna. Support och trygghet – Du ska släppa in en okänd person i ditt hem och då är det extra viktigt att du känner dig trygg med det företag du anlitar. Se till att träffa personal och arbetsledare vid första städtillfället och befinn dig på plats vid första städningen om du känner dig osäker på hur processen går till.